DSC_0051

Verborgen sculpturen

David van de KopElementen
1989
Smakkelaarsveld

Lopend tussen duizenden fietsen op het Smakkelaarsveld viel ons oog op de keramieken sculpturen  in de kleuren blauw, geel en wit. We kenden deze werken al wel, van enkele jaren terug. Toen stonden ze nog zichtbaar  in de open, groene ruimte van het Smakkelaarsveld. Nu vonden we ze van elkaar afgezonderd door tralies en bedekt met mos. Ze worden opgeslokt door de bouwput en de hoeveelheid fietsen aan deze zijde van het Centraal Station. Het was onvermijdelijk om deze werken aan ons voorbij te laten gaan. Wie heeft ze gemaakt, en met welk doel? Zijn Utrechters en forenzen die er dagelijks langs komen, bekend met deze beelden? Wat gaat er met de sculpturen gebeuren?

Het raadplegen van de beeldbank van het gemeentearchief leerde ons dat de gekleurde keramieken sculpturen eind jaren tachtig zijn vervaardigd  door de Nederlandse kunstenaar David van de Kop (1937-1994). Hij wilde met dit project een plek in de stad creëren waar men zich kon terugtrekken en realiseren dat er meer bestaat dan de drukke commerciële ruimte van de binnenstad. De organische vormen die de sculpturen kregen zijn gerelateerd aan vormen uit de natuur en het Zeeuwse landschap, dat de kunstenaar goed kende.

Hoe ironisch is het dat de sculpturen nu juist omringd zijn door die economische ruimte van de stad. Ooit vormden de sculpturen een rustpunt, nu lijken ze te moeten schreeuwen om aandacht. En wat gaat er met de beelden gebeuren? Is er in het nieuwe bestemmingsplan van het Smakkelaarsveld nog ruimte voor dit Zeeuwse landschap? In hoeverre zal de functie van de sculpturen als rustruimte behouden blijven? Hoe gaat de Gemeente Utrecht om met kunstwerken als deze op plekken in de openbare ruimte die drastisch veranderen? En wat vinden voorbijgangers dat er met de Zeeuwse Elementen moet gebeuren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *